Правни мислења и заклучоци [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Правни мислења и заклучоци

Правни мислења и заклучоци 

Категорија
Опис Датум Преземање
Недозволеност на ревизија во спорови од мала вредност - член 438 став 4 в.в. со член 372 став 5 од ЗПП
Парнична постапка - дозволеност на ревизија
04.7.2014
Дозволеност на ревизија во работни спорови - член 372 став 2 точка 6 в.в.со член 372 став 3 точка 3 од ЗПП
Парнична постапка - дозволеност на ревизија
28.4.2014
Oснов за право на регрес на Друштвото за осигурување
Регресно побарување
28.4.2014
Дозволеност на ревизија-член 372 став 2 точка 6 во врска со член 438 став 4 од Законот за парничната постапка
Парнична постапка - дозволеност на ревизија
21.3.2014
Обврска ЈО да даде мислење за барањата за укинување и замена на определената мерка притвор, поднесени од обвинетите и нивните бранители
Притвор
05.3.2014
Пренос на извршните предмети од судовите во надлежност на извршителите и нотарите
Извршна постапка
05.2.2014
Постапување по вонредните правни лекови поднесени во постапките започнати пред отпочнување на примена на ЗКП (Сл.весник бр.150/10 и бр.100/12)
Влегување во сила и започнување на примена на ЗКП (Сл.весник бр.150/10 и бр.100/12
27.12.2013
Надомест на штета во случај на неовластено користење на електрична енергија
Надомест на штета
28.10.2013
Застарување на регресно побарување
Регресно побарување
28.10.2013
Недозволеност на жалба против одлуки на Врховниот суд на Република Македонија доколку правото на жалба не е oпределено со закон
Член 35 точка 1 од Законот за судовите
25.10.2013

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • Соопштение за јавен оглас број 1/2020

  Новости  | 20.2.2020
  Ве известуваме дека постапка за вработување на 5 (пет) лица на определено време во Врховен суд на Република Северна Македонија, по оглас број 1/2020 се става во мирување, поради донесено Решение од Претседателот на Собранието на Република Македонија со број 09-1422/2 на 16.02.2020 година за распишување на предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија. [повеќе]
 • ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2020

  Новости  | 12.2.2020
  Врз основа на член 22 и 23 од Законот за работни односи (“Службен весник на РМ” бр.74/15 и бр.120/18), како и член 59 и 60 од Правилникот за внатрешна организација и систематизација на работните места во Врховниот суд на Република Македонија 03Су.бр.893/18 од 12.12.2018 година и согласност од Министерство за финансии бр.18-12242/2 од 31.12.2019 година [повеќе]
 • Средба со амбасадорот на САД во Република Северна Македонија

  Новости  | 24.1.2020
  ВД Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, м-р Фаик Арслани, во просториите на Врховниот суд на Република Северна Македонија на 21 јануари 2020 година, оствари средба со амбасадорот на САД во Република Северна Македонија, НЕ Кејт Мари Брнс, која беше придружувана од г-а Дајана Палеквин, политички советник и г-а Кристина Каранакова, политички аналитичар. [повеќе]

Сите вести