Правни мислења и заклучоци [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Правни мислења и заклучоци

Правни мислења и заклучоци 

Категорија
Опис Датум Преземање
Престанок на работен однос поради организирање на штрајк
Работни односи
07.12.2010
Повторување на постапката врз основа на член 400 од ЗПП
Европски суд за човекови права
08.6.2010
Основ за исплата на регрес на годишен одмор
Работни односи
25.5.2010
Дозволеност на барање на заштита на законитост
Дозволеност на БЗЗ
01.3.2010
Пресметување на казнена и договорна камата
Казнена и договорна камата
23.2.2010
Дозволеност на ревизија од второстепен суд по чл.372 став 4 од законот за парничната постапка
Парнична постапка, Парнична постапка
08.7.2008
Учество на ист судија во две различни постапки
Парнична постапка, Парнична постапка
30.10.2007
Суштествена повреда по член 340 став 2 точка 2 од ЗПП
Парнична постапка, Парнична постапка
30.10.2007
Принцип на еднаквост на оружјата (средствата)
Примена на Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи
29.6.2007
Активна легитимација на ЈП за водење судски постапки за иселување од стан и деловен простор на лица вселени без правен основ
Парнична постапка, Парнична постапка
08.12.2005

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • Претседателот на Врховниот суд со поздравно обраќање на 15-годишнината на Академијата за судии и јавни обвинители

  Соопштенија за јавност  | 02.12.2021
  Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Беса Адеми, на 01.12.2021 година, имаше свое обраќање на свечениот настан по повод одбележување на 15 години од постоењето на Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев. [повеќе]
 • Соопштение за јавност за одлагање на седницата на Одделот за казниви дела

  Соопштенија за јавност  | 02.12.2021
  Врховниот суд на Република Северна Македонија информира дека закажаната седница на Одделот за казниви дела на 02.12.2021 година, со почеток во 10,00 часот се одлага за ден 07.12.2021 година (вторник), со почеток во 10,00 часот. Седницата ќе се одржи во судница на VIII кат. [повеќе]
 • Соопштение за јавност

  Соопштенија за јавност  | 01.12.2021
  Советот за одлучување по жалби при Врховниот суд на Република Северна Македонија на денешната седница расправаше по повод жалбата на Стојанче Рибарев, судија на Врховниот суд на Република Северна Македонија, изјавена против одлуката на Судскиот совет на Република Северна Македонија бр.10-41/21-14 од 14.07.2021 година, за негово разрешување од вршење на судиска функција. [повеќе]

Сите вести