Начелниот став на Врховниот суд за објавувањето на неправосилни судски одлуки нотиран во Извештајот на Стејт департментот [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Начелниот став на Врховниот суд за објавувањето на неправосилни судски одлуки нотиран во Извештајот на Стејт департментот

Новости, Соопштенија за јавност  |  22.3.2023
Начелниот став на Врховниот суд на Република Северна Македонија за објавувањето на неправосилни судски одлуки е нотиран во Извештајот на Стејт департментот за човековите права за 2022 година.

     

 

Начелниот став на Врховниот суд на Република Северна Македонија за објавувањето на неправосилни судски одлуки е нотиран во Извештајот на Стејт департментот за човековите права за 2022 година.

Во Извештајот се истакнува дека со Начелниот став на Врховниот суд како реакција за унапредена транспарентност на судството, се советуваат пониските судови да ги објавуваат не само правосилните, туку и неправилните судски одлуки, особено во случаите кога се работи за предмети од јавен интерес.

Врховниот суд на Република Северна Македонија, Начелниот став за објавувањето на донесени одлуки на веб страниците на судовите го утврди на 21.12.2022 година.

Судовите, донесените одлуки (пресуди и решенија) кои не се правосилни и кои се однесуваат на предмети од јавен интерес да ги објавуваат на веб страницата на судот“, утврдува Начелниот став.

Начелниот став на Општата седница беше предложен од претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Беса Адеми, која образложи дека достапноста до судските одлуки е особено значајно за општата и стручната јавност и за исполнувањето на целите на транспарентноста.

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_