За судиите [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

За судиите

ВД Претседател м-р Фаик Арслани 

Образование:

Роден на 17.01.1959 година во с. Добридол –Гостиварско. Од 1978-79 година до 1982-83 година студент при Правниот факултет во Нови Сад, САП Војводина, СФРЈ Југославија.

Работно искуство:

Од 1.06.1984 година до 4.07.1988 година - вработен во Опшинското јавно обвинителство – Гостивар. Од 5.07.1988 година до 30.06.1996 година - претседател на Општинскиот суд за прекршоци – Гостивар. Од 1.07.1996 година до 12.05.2001 година - судија при Основниот суд Гостивар. Од 13.05.2001 година до 30.06.2003 година - Министер за Локална самоуправа при Владата на Република Македонија. Од 1.07.2003 година до 31.07.2008 година –адвокат со седиште во Гостивар , регистриран при Адвокатска комора на РМ. Од 1.08.2008 година – член на Советот на јавните обвинители на РМ избран со Одлука на Собранието на РМ, објавен во Сл. Весник бр.96 од 31.07.2008 година. Од 09.10.2009 година на правниот факултет во Приштина се стекнал со диплома за посдипломски судии и со степен на наобразба м-р по правни –управни науки. Од септември 2010 година судија на Врховниот суд на Република Македонија.

На 11.09.2019 со одлука бр.02-1454/1 од страна на Судскиот Совет на Република Северна Македонија е избран за вршител на должноста  Претседател на Врховниот суд на Република Северна Македонија.

Судиите

Судија Лидија Мартинова

Судија Лидија Мартинова

Име и презиме:
Лидија Мартинова
Година на избор:
2020
Област на која работи судијата:
Оддел за граѓански дела и Оддел за судење во разумен рок

Образование:

Основно, средно и високо образование завршила во Скопје.

На Правниот факултет во Скопје дипломирала на 18.5.1982 г.

Правосуден испит положила во Скопје на 8.10.1984 г.

Работно искуство:

На 1.5.1983 г. е вработена како судски приправник во тогашниот Окружен суд Скопје.
 
По положување на правосудниот испит
во Скопје на 8.10.1984 г., продолжила да работи во истиот суд како стручен соработник се до месец јуни 1996 г.

Првпат е избрана за судија во месец јуни 1996 г. во Основен суд Скопје 1 Скопје.
Во овој суд работи во граѓанскиот парничен оддел се до месец април 2007 г.

Од месец април 2007 г. согласно реорганизацијата на Основните судови во Скопје распоредена е како судија на Основниот суд Скопје 2 Скопје во граѓанскиот парничен оддел.

Во јуни 2009 година е избрана за судија на Апелационен суд Скопје со одлука за избор бр.07-1492/1 од 25.6.2009 година каде постапува по предмети во граѓанскиот оддел и е претседател на совет.

Со одлука на Судскиот совет на Република Северна Македонија бр.09-292/1 од 07.02.2020 година е избранa за судија на Врховниот суд на Република Северна Македонија.

 

 

Објавени трудови и активности:

Во 2005 и 2006 година посетувала повеќемесечна обука за едукатори во организација на Академијата за судии и јавни обвинители во РМ и проектот УСАИД за „Развој на наставен кадар“ во врска со примената на новиот Закон за парнична постапка.

Од месец 06.2007 година ибрана за постојан едукатор во Академијата за судии и јавни обвинители на РМ. Во периодот од месец 09.2007 година до месец 02.2008 година е ангажирана во наставата за почетна обука по предметот граѓанско право на кандидатите за идни судии во судовите на РМ.

Прва<123>Последна

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • Известување за јавност

  Соопштенија за јавност  | 24.9.2020
  Врховниот суд на Република Северна Македонија ја информира јавноста дека на 23 септември 2020 година, одлучи по предметот заведен под КВП2бр.114/19, коj е оформен по поднесени барања за вонредно преиспитување на правосилна пресуда, поднесени од бранителите на осудениот Сеад Кочан од Скопје. [повеќе]
 • Соопштение за јавност

  Соопштенија за јавност  | 23.9.2020
  ВД Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, м-р Фаик Арслани на 22 септември 2020 година, во просториите на Врховниот суд на Република Северна Македонија, оствари средба со амбасадорката на Сојузна Република Германија, Н.Е. Анке Холштајн. [повеќе]
 • Соопштение за јавност

  Соопштенија за јавност  | 21.9.2020
  ВД Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, м-р Фаик Арслани на 18 септември 2020 година, во просториите на Врховниот суд на Република Северна Македонија, оствари средба со амбасадорот на Република Австрија, Н.Е. д-р Георг Вуцас. [повеќе]

Сите вести